UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

tvs.pl

To materiał, którego nie powinni oglądać wegetarianie, bo rzecz będzie o mięsie. I to nie tylko o tym, że smaczne, zdrowe, pożywne i niezastąpione. Ale też o tym, że dużą rolę może odegrać nawet w sypialni. Producenci mięsa i jego starzy wyjadacze przekonywali dziś w Parku Śląskim, że rzucenie mięsem wcale nie musi się kojarzyć źle.

Czytaj więcej: tvs.pl

gospodarz.pl

W dniach 8-9 września bieżącego roku w Parku Śląskim mieszczącym się w Chorzowie odbyła się już druga edycja Świętomięs Polski.

Głównym organizatorem tego wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej. Natomiast wśród współorganizatorów znalazł się Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Śląska Izba Rolnicza, a także Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.

Czytaj więcej: gospodarz.pl

tvp.info

Polacy zjadają mniej mięsa, ale stają się coraz bardziej świadomi i wymagający gdy chodzi o jego jakość i sposób wytworzenia – oceniają eksperci branży mięsnej. By promować spożywanie mięsa, zorganizowali w Chorzowie festiwal kulinarny „Świętomięs Polski”.

Czytaj więcej: tvp.info

chorzow.naszemiasto.pl

W ramach festiwalu mięsa Świętomięs w Parku Śląskim postanowiono pobić rekord Guinessa na największą porcję flaków wołowych. Zobacz zdjęcia z przygotowań!

Czytaj więcej: chorzow.naszemiasto.pl

dziennikzachodni.pl

Największy na świecie kocioł flaków wołowych, degustacja kiełbasy, występy artystów - to program odbywającego się już po raz drugi Świętomięsa Polskiego w Chorzowie. 8 i 9 września impreza odbywa się na Dużej Łące w Parku Śląskim.

Czytaj więcej: dziennikzachodni.pl

poznajpolskę.onet.eu

Polacy zjadają mniej mięsa, ale stają się coraz bardziej świadomi i wymagający gdy chodzi o jego jakość i sposób wytworzenia – oceniają eksperci branży mięsnej. By promować spożywanie mięsa, zorganizowali w Chorzowie festiwal kulinarny „Świętomięs Polski”.

Czytaj więcej: poznajpolskę.onet.eu

slam.katowice.pl

8 – 9 września w Parku Śląskim w Chorzowie odbyła się druga już edycja imprezy „Świętomięs Polski”. Głównym celem imprezy jest promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego. Stąd, obok degustacji, zaplanowano szereg wydarzeń towarzyszących. Śląski Uniwersytet Medyczny współpracował przy tworzeniu Strefy Naukowej, gdzie każdy zainteresowany mógł zmierzyć sobie ciśnienie i  obliczyć swój BMI .
Porad w zakresie zdrowego odżywiania udzielała dr Beata Całyniuk –przewodnicząca śląskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Dietetyki - z Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Zdrowia Publicznego SUM.

Czytaj więcej: slam.katowice.pl

wyborcza.pl

Polacy zjadają mniej mięsa, ale stają się coraz bardziej świadomi i wymagający gdy chodzi o jego jakość i sposób wytworzenia - oceniają eksperci branży mięsnej. By promować spożywanie mięsa, zorganizowali w Chorzowie festiwal kulinarny "Świętomięs Polski".
Po raz pierwszy w ten sposób promowano mięso i jego przetwory przed rokiem w Poznaniu, teraz przyszła kolej na Śląsk. Jeden z organizatorów imprezy, Andrzej Łyszyk, zapowiada, że w kolejnych latach kulinarny festiwal zawita do innych dużych aglomeracji.

Czytaj więcej: wyborcza.pl

polskalokalna.pl

Festiwal kulinarny "Świętomięs Polski" w Chorzowie...

 

Czytaj więcej: polskalokalna.pl

radio.katowice.pl

Czy mięso może mieć swoje święto? Okazuje się, że tak! Udowodniają to organizatorzy rozpoczynającej się dzisiaj w Parku Śląskim imprezy pod hasłem Świętomięs Polski. Jak przekonuje Andrzej Łyszyk, producent imprezy, obok kulinarnej uczty nie zabraknie też doznań artystycznych.

Czytaj więcej: radio.katowice.pl

deon.pl

Festiwal "Świętomięs Polski" w Chorzowie...

 

Czytaj więcej: deon.pl

chorzow.naszemiasto.pl

W nadchodzący weekend w Parku Śląskim będzie pachniało... mięsnymi potrawami. A wszystko to za sprawą imprezy "Świętomięs Polski". Przez dwa dni będziecie mieć okazję spróbować trzech rodzajów mięsa w przeróżnych potrawach.

Czytaj więcej: chorzow.naszemiasto.pl

www.dziennikzachodni.pl

W Parku Śląskim w Chorzowie w najbliższą sobotę i niedzielę (8-9 września) odbędzie się II edycja imprezy "Świętomięs Polski". Ubiegłoroczna edycja odbywała się w Poznaniu na Starym Rynku i przyciągnęła tłumy mieszkańców stolicy Wielkopolski.

Czytaj więcej: www.dziennikzachodni.pl

www.tvp.info

Elementami festiwalu będą przygotowane przez hodowców, przetwórców i producentów prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje i wydarzenia rozrywkowo-artystyczne. Teren tzw. Dużej Łąki w Parku Śląskim, zostanie podzielony na kilka stref tematycznych. Głównym punktem ma być scena, gdzie będą odbywały się prezentacje. Nie zabraknie także obszaru działań kulinarnych, gdzie kucharze będą przygotowywać dania mięsne i prowadzić warsztaty kulinarne. Stanie m.in. „Kocioł Świętomięsny” z przewidzianym na poczęstunek gulaszem wołowo-wieprzowo-drobiowym. Szczególnie promowany – nie wiadomo jeszcze w jakiej formie – ma być tam również krupniok (znany jako kaszanka śląska).

Czytaj więcej: www.tvp.info

tvp.info

Wielkimi krokami zbliża się Festiwal Kulinarny „Świętomięs Polski” organizowany przez branżę mięsną. Impreza o charakterze edukacyjno-promocyjnym w tym roku odbędzie się w Parku Śląskim w Chorzowie, w weekend 8-9 września. Jej celem jest zachęcenie Polaków do spożywania krajowego mięsa i jego przetworów, uzmysławianie jego znaczenia w diecie oraz przypominanie polskich tradycji przetwórstwa i produkcji wędlin. Dlaczego impreza odbędzie się na Śląsku? Odpowiedź prosta – bo jego mieszkańcy od dawna są zakochani w mięsie.

Czytaj więcej: tvp.info

dziennikzachodni.pl

W Parku Śląskim w Chorzowie zakończył się pierwszy dzień Świętomięsa Polskiego. W sobotę serwowano przysmaki kuchni śląskiej...

Czytaj więcej: dziennikzachodni.pl

slaskie.pl

W Parku Śląskim w Chorzowie w najbliższą sobotę i niedzielę (8-9 września) odbędzie się II edycja imprezy „Świętomięs Polski". Ubiegłoroczna edycja odbywała się w Poznaniu na Starym Rynku i przyciągnęła tłumy mieszkańców stolicy Wielkopolski.

Czytaj więcej: slaskie.pl

gospodarz.pl

Wielkimi krokami zbliża się Festiwal Kulinarny „Świętomięs Polski” organizowany przez branżę mięsną. Impreza o charakterze edukacyjno-promocyjnym w tym roku odbędzie się w Parku Śląskim w Chorzowie – 8-9 września. Jej celem jest zachęcenie Polaków do spożywania krajowego mięsa i jego przetworów, uzmysławianie jego znaczenia w diecie oraz przypominanie polskich tradycji przetwórstwa i produkcji wędlin. Dlaczego impreza odbędzie się na Śląsku? Odpowiedź prosta – bo jego mieszkańcy od dawna są zakochani w mięsie.

 

Czytaj więcej: gospodarz.pl

mojchorzow.pl

Największy na świecie kocioł flaków wołowych, degustacja pół tony i kilkuset kilogramów kiełbasy, występy baaardzo mięsożernych artystów, z których największym miłośnikiem mięsiw jest… Krzysztof Krawczyk – to tylko kilka powodów, dla których warto 8 i 9 września zawitać na Dużą Łąkę w Parku Śląskim.

Czytaj więcej: mojchorzow.pl

chorzowianin.pl

Największy na świecie kocioł flaków wołowych, degustacja kiełbasy i krupnioka występy artystów, z których największym miłośnikiem mięsiw jest…Krzysztof Krawczyk. To tylko kilka powodów, dla których warto 8 i 9 września zawitać na Dużą Łąkę w Parku Śląskim.

 

Czytaj więcej: chorzowianin.pl

Radio Piekary

Już w ten weekend w Parku Śląskim odbędzie się Święto mięs Polski. Impreza jest bezpłatna wiec może przyjść każdy, aby spróbować wyrobów najlepszych polskich wędliniarzy. Jak zapewnia Dyrektor Śląskiego Cechu Wędliniarzy i Rzeźników w Katowicach Grzegorz Miketa, nikt z parku nie wyjdzie głodny.

Czytaj więcej: Radio Piekary

krawczykblog.blog.interia.pl

ŚwiętoMięs POLSKI 2012 Chorzów

2012-09-07 Dzień Pierwszy 8 września 2012. "Śląsk od kuchni" 12.00 - 21.00

Czytaj więcej: krawczykblog.blog.interia.pl

insilesia.pl

W Parku Śląskim w Chorzowie w najbliższą sobotę i niedzielę (8-9 września) odbędzie się II edycja imprezy „Świętomięs Polski". Ubiegłoroczna edycja odbywała się w Poznaniu na Starym Rynku i przyciągnęła tłumy mieszkańców stolicy Wielkopolski.

Czytaj więcej: insilesia.pl

parkslaski.pl

Na pomysł zorganizowania imprezy promującej mięso, jako zdrowy element naszej codziennej naturalnej diety, wpadli rodzimi  producenci pod przewodnictwem Jacka Marcinkowskiego, honorowego prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Idea jest taka, że wbrew modom i newage-owym wątpliwościom mięso to samo zdrowie, bo dostarcza organizmowi cennego białka...

Czytaj więcej: parkslaski.pl

Jesteś tutaj: Home Chorzów 2012 Inni o Świętomięsie