UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Dlaczego warto jeść mięso?

Dr Jolanta Nalewaj - dietetyk

RÓŻNE RODZAJE MIĘSA
Generalnie wyróżniamy mięso białe i czerwone. Mięso białe to wszelkiego rodzaju mięso drobiowe, a więc kurczaki, indyki, nie wspominając już o rybach. Mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, baranina i te mniej nam znane rodzaje mięsa.
Drób zawiera znaczne ilości białka, które jest la organizmu bardzo dobrze przyswajalne. Ma wysoką wartość odżywczą i budulcową ze względu na białko. Jest lekkostrawne i dlatego stosuje się go w dietach odchudzających i w przypadku problemów z przewodem pokarmowym .
Z kolei wołowina jest bogata nie tylko w białko, ale także w żelazo, cynk i witaminy  grupy B, których ma więcej niż drób. Jest bogatym źródłem kolagenu, który jest ważny dla skóry. Z wiekiem tracimy kolagenu, co powoduje marszczenie się skóry i ubytek masy kostnej i stawowej.
Wieprzowina w około 50% zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do prawidłowych przemian hormonalnych. Poza tym wieprzowin jest niezbędna do odbudowy uszkodzonych tkanek i syntezy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Czytaj więcej: Dlaczego warto jeść mięso?

Idea zdrowego żywienia

Odżywianie – to proces pobierania z zewnątrz przez organizmy składników pokarmowych niezbędnych do budowy własnego ciała. Istnieje specjalizacja w wyborze pokarmu, która stała się podstawą ogólnej ich klasyfikacji pod tym względem na: mięsożerne, roślinożerne, wszystkożerne. Do tej ostatniej grupy zalicza się człowiek. Budowa przewodu pokarmowego ssaków związana jest z rodzajem pobieranego pokarmu. Wszystkie organizmy zwierzęce – niezależnie od tego, czy to będzie pierwotniak, czy człowiek – mają jedną wspólną właściwość: brak zdolności syntezy białek – tych podstawowych składników żywej materii – ze związków azotowych pochodzenia mineralnego. Jest to zasadnicza różnica między roślinami a zwierzętami. Z tego względu organizmy zwierzęce otrzymały nazwę heterotrofów, czyli cudzożywnych...

Czytaj więcej: Idea zdrowego żywienia

Jesteś tutaj: Home Idea zdrowego żywienia