UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Idea imprezy 2011

 

„Świętomięs  Polski”


11 września 2011, Poznań

Nazwa imprezy „Świętomięs Polski” stworzona specjalnie na tę okazję. Odwołuje się do istniejącego w tradycji polskiej terminu „mięsopust”, lecz wynikające z tej nieco archaicznej stylizacji nowe słowo „świętomięs” ma oczywiście zupełnie inne znaczenie. Pojęcie to należy rozumieć dosłownie jako  ś w i ę t o   m i ę s  –  w domyśle różnych mięs, wielu mięs – a określenie „polski” wyraźnie lokalizuje kraj  ich pochodzenia i jednocześnie nadaje narodowy, ogólnopolski charakter imprezie.
Nazwa „Świętomięs Polski” zastrzeżona zgodnie z przepisami o prawach autorskich.  

„Świętomięs Polski” to impreza o charakterze promocyjnym, propagująca trzy gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, i drobiowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Obok prezentacji przygotowanych przez producentów mięsa, przetwórców i hodowców, przewidziano pokazy kulinarne, degustacje i poczęstunek oraz działania artystyczne.

Impreza trwa jeden dzień, od wczesnych godzin dopołudniowych do wieczora. Odbywa się na całej przestrzeni reprezentacyjnej części miasta, placu lub rynku. W bieżącej edycji imprezy będzie to Stary Rynek w Poznaniu. Jako, że organizatorzy zakładają, że „Świętomięs” stanie się przedsięwzięciem cyklicznym, w latach następnych może być realizowany w innych, dużych miejscowościach rangi wojewódzkiej. Niezmienny pozostanie termin organizacji imprezy, czyli pierwsza połowa września.
Każdorazowo cały teren „Świętomięsa” zostanie podzielony na kilka stref. Podobnie jak w tym roku na pewno najważniejszą częścią będzie scena, na której będą sie odbywać występy artystyczne  i prezentacje. W bezpośrednim sąsiedztwie sceny powstanie obszar działań kulinarnych i gastronomicznych, gdzie na specjalnie przygotowanych stanowiskach kucharze, w miarę możliwości z różnych krajów, przygotują do degustacji regionalne dania na bazie polskiego mięsa. W pobliżu, w  mega garnku, będzie ważona - wg oryginalnej receptury – specjalna potrawa „świętomięsna”przeznaczone na poczęsunek.

Przez cały czas trwania imprezy – równolegle do działań opisanych wyżej – będą trwały inne aktywności. W hali namiotowej, zwanej roboczo strefą nauki, specjaliści z różnych dziedzin, poprowadzą prelekcje i panele dyskusyjne, a także będą udzielać porad  m.in. z zakresu dietetyki, medycyny, technologii żywienia, gastronomii. Celem tych spotkań jest oczywiście uzasadnienie potrzeby konsumpcji mięsa, jako stałego składnika zdrowego żywienia. Tej części patronuje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Do podobnych wniosków powinni dojść także ci, którzy odwiedzą, położoną w pobliżu, strefę sportową. Tam właśnie, pod kuratelą poznańskiej Akademii WychowaniaFizycznego,  młodzi zapaśnicy walczący na macie i kulturyści prezentujący swą muskulaturę w atrakcyjny sposób  uzasadnią energetyczną siłę mięsa.

Dla dzieci i młodzieży przeznaczone są warsztaty plastyczne, gdzie będą mogły sprawdzić swoje zdolności artystyczne w tematach związanych np. z hodowlą.  
W jeszcze innym miejscu przewiduje się lokalizację strefy historycznej. Tym razem będzie to wystawa pn. „Kto mięso ma...” przygotowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie.

W trakcie imprezy zostanie także przyznana nagroda dla dziennikarza, który najrzetelniej i najpełniej – zdaniem organizatorów – informował w swych publikacjach o walorach mięsa i jego życiodajnej funkcji.

Istotną rolę powierzają organizatorzy „Świętomięsa” promocji w mediach. Stąd też współpraca z najważniejszymi w Polsce stacjami radiowymi i telewizyjnymi oraz czasopismami i dziennikami. Rzetelna informacja będzie na stałe przekazywana do większości ogólnopolskich wydawnictw prasowych, a w okresie bezpośrednio poprzedzającym „Świetomięs Polski” zostaną zorganizowane dwie konferencje, jedna w Warszawie, a druga w Poznaniu.
 
Organizatorzy wyrażają przekonanie, że „Świętomięs Polski”, jako swoisty festiwal kulinarny, będąc imprezą cykliczną, realizowaną w różnych częściach kraju, stanie sie dorocznym spotkaniem o zasięgu ponad regionalnym, wpisanym na stałe w kalendarz najważniejszych wydarzeń w Polsce – nie tylko propagujących ideę zdrowego żywienia – ale kulturalnych i artystycznych. Bo mięso jest sztuką.       

Jesteś tutaj: Home Poznań 2011 Idea imprezy 2011