UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

"CARNELIUS"

Nagroda CARNELIUS jest inicjatywą organizatorów imprezy „Świetomięs Polski”, którzy działając w porozumieniu ze środowiskiem polskich producentów i przetwórców, pragną co roku – właśnie podczas tego przedsięwzięcia – wręczać nagrodę wybranemu dziennikarzowi.

Zostanie on wyłoniony przez specjalnie powołany zespół, zwany Kapitułą Nagrody Carnelius. Wyróżnienie otrzyma dziennikarz dowolnego medium o zasięgu krajowym, który – zdaniem Kapituły – najrzetelniej i najpełniej będzie informował w ostatnim roku o branży mięsnej i jej aktualnych sprawach, a także propagował w swych publikacjach ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso.

Kapitułę nagrody CARNELIUS tworzą przedstawiciele świata nauki, środowiska zawodowego i dziennikarze wydawnictw branżowych.

Po raz pierwszy nagroda w postaci specjalnego dyplomu i załączonego do niego wartościowego pióra wiecznego ze stosowną dedykacją, zostanie wręczona 11 września 2011 w Poznaniu podczas  bieżącej edycji „Świętomięsa Polskiego”.

Nadzieją inicjatorów Nagrody „Carnelius” jest, aby weszła ona do tradycji dorocznych spotkań z  okazji imprezy i aby – z jednej strony – stała się prestiżowym wyróżnieniem w środowisku polskich dziennikarzy – z drugiej zaś – aktywizowała ich do podejmowania w publikacjach tematyki mięsnej i promowania mięsa jako podstawowego składnika pożywienia.

Nazwa nagrody Carnelius pochodzi od łacińskiego słowa „Carne”, co znaczy mięso. A drugi człon nadaje jej właściwość imienia. Zbliża to więc „Carneliusa” – w sensie znaczeniowym – do  innych nagród typy Felix czy Oskar, co ma podkreślić jego wymiar i rangę.            

 

Jesteś tutaj: Home "CARNELIUS"